Απλήρωτη Πρακτική Άσκηση, προθάλαμος για τον εργασιακό μεσαίωνα. (απο Ελευθεριακό Φοιτητικό Σχήμα “Ανθός”)

31 Αυγούστου λήγει η πρώτη δίμηνη πρακτική του τμήματος Ιχθυολογίας της Γεωπονικής σχολής του Π.Θ. Η σύμβαση της πρακτικής που υπογράφτηκε με εργοδότες τον πρύτανη και το πρόεδρο του τμήματος, ανέφερε ρητά ότι η πληρωμή έπρεπε να γίνει μετά το τέλος του διμήνου και αφορούσε το ποσό των 540 ευρώ. Μετά από πολλούς μήνες αναμονής για τη πληρωμή μας, μας ανακοινώθηκε το Δεκέμβρη πως η αποπληρωμή θα γινόταν μετά τα Χριστούγεννα και στη συνέχεια μας ενημέρωσαν, ύστερα από μεμονωμένες προσπάθειες επικοινωνίας φοιτητ(ρι)ών με το γραφείο πρακτικής,  πως θα πληρωθούμε συνολικά μετά το τέλος και του δεύτερου διμήνου, δηλαδή μετά το πέρας του επόμενου καλοκαιριού. Αυτό αποφασίστηκε αυθαίρετα από πλευράς του υπουργείου τον Οκτώβριο (ενώ όλα τα προηγούμενα έτη πληρώνονταν μετά από κάθε δίμηνη πρακτική), όπως επίσης έγινε και παρακράτηση του 64% των χρημάτων σε ότι αφορά την πληρωμή του δεύτερου διμήνου της πρακτικής. Να σημειώσουμε πως σε αυτές τις μεμονωμένες ενημερώσεις δεν γινόταν ξεκάθαρο το ότι θα πληρωθούμε με μειωμένες αποδοχές, αλλά μόνο μετά από συλλογική παρέμβαση και απαίτηση μας, μας γνωστοποιήθηκε το σύνολο της κατάστασης γύρω από το θέμα. Η ίδια μείωση θα ισχύει και για κάθε επόμενη πρακτική άσκηση για όλα τα τμήματα του Π.Θ. από δω και στο εξής. Ουσιαστικά το υπουργείο έχοντας εκταμιεύσει τα χρήματα του προγράμματος ΕΣΠΑ αποφάσισε την μείωση/παρακράτηση των πληρωμών μας μονομερώς.

Θεωρούμε ότι δεν πρόκειται για ένα γραφειοκρατικό κόλλημα του κρατικού μηχανισμού. Κράτος και πανεπιστήμιο δοκιμάζουν τις ανοχές μας, προετοιμάζουν την πειθαρχία μας για την αγορά εργασίας. Δεν έφταναν φαίνεται η σταδιακή ιδιωτικοποίηση του παν/μιου, η μετατροπή του σε κερδοσκοπικό οργανισμό, τα καθημερινά αναγκαία έξοδα που ματώνουν τις τσέπες μας για να σπουδάζουμε “δωρεάν”. Τώρα το κράτος προσομοιώνει τους “απρόβλεπτους νόμους της οικονομίας της αγοράς” και το  παν/μιο σε ρόλο πρόθυμου εργοδότη ”που κάνει ότι μπορεί” , εμπεδώνει στους μελλοντικούς εργαζόμενους την υποτίμηση της εργασίας ως φυσικό φαινόμενο το οποίο είναι αναγκαίο για την ομαλή λειτουργία της αγοράς.  Όμως ομαλή λειτουργία της αγοράς σημαίνει περισσότερο κέρδος για τις επιχειρήσεις και τις εταιρείες, το οποίο προέρχεται από την εκμετάλλευση των εργαζομένων, από την συνεχή εντατικοποίηση της εργασίας και στηρίζεται στην ανοχή μας. Σε ένα κλίμα διαρκούς ανταγωνισμού για μια ευκαιρία στην αγορά εργασίας  προσπαθούν να μας πείσουν ότι οποιαδήποτε συλλογική αντίδραση και οργανωμένη αντίσταση σε αυτή τη κατάσταση είναι μάταιη. Έτσι θεωρήσαμε αναγκαίο να υπάρξει μια συλλογική αντιμετώπιση του ζητήματος της απλήρωτης πρακτικής και της μείωσης του μισθού με σκοπό την διεκδίκηση του αυτονόητου . Για μας η πρακτική άσκηση δεν είναι ευκαιρία απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και προϋπηρεσίας, δεν είναι χάρη που χρωστάμε στο πανεπιστήμιο και τα αφεντικά που θα μας προσλάβουν, αλλά η προετοιμασία μας για ευέλικτες μορφές εργασίας (4ωρα,συμβάσεις ορισμένου χρόνου) σε ένα πλήρως ανταγωνιστικό περιβάλλον με ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα.

Για αυτούς τους λόγους αποφασίσαμε να καλέσουμε σε συνέλευση φοιτητ(ρι)ών στο τμήμα της Ιχθυολογίας, εξωθεσμικά και χωρίς συνεργασίες με φοιτητικές παρατάξεις. Στόχος μας ήταν εξ αρχής να συζητηθεί το πρόβλημα από τα ίδια τα άτομα που πλήττονται άμεσα μέσα από οριζόντιες διαδικασίες, αλλά και η άμεση συλλογική διεκδίκηση της πληρωμής μας στο σύνολό της, που κράτος και πανεπιστήμιο αποφάσισαν αυταρχικά να μας στερήσουν και να εκμεταλλευτούν. Ως Ανθός Ελευθεριακό Φοιτητικό σχήμα συμμετέχουμε και στηρίζουμε στις οριζόντιες διαδικασίες γύρω από το θέμα της απλήρωτης πρακτικής, χωρίς να προσπαθούμε να ηγεμονεύσουμε ως πεφωτισμένη πολιτική πρωτοπορία ή καθοδήγηση. Θεωρούμε αναγκαία την συμμετοχή των φοιτητ(ρι)ών στην συνέλευση της Πρωτοβουλίας Φοιτητών Ιχθυολογίας και την αντίστοιχη κινητοποίηση – συνελεύσεις σε άλλα τμήματα του Π.Θ., μέσα από οριζόντιες και ακηδεμόνευτες διαδικασίες για την διεκδίκηση των αναγκών μας, για να σταματήσουμε να ανεχόμαστε όσους παίζουν με τις σπουδές και τις ζωές μας

ΑΥΤΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΡΟΜΠΟΤΑΚΙΑ. ΕΜΕΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ ΜΕ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ.

Ανθός – Ελευθεριακό Φοιτητικό Σχήμα

Πηγή : https://anthoscollect.wordpress.com/2018/03/19/apliroti-praktiki/