Μικρές νίκες, μεγάλα βήματα. (απο Ελευθεριακό Φοιτητικό Σχήμα «Ανθός»)

Το προηγούμενο διάστημα ανακοινώθηκε ξαφνικά από πλευράς υπουργείου και Π.Θ. πως η δίμηνη καλοκαιρινή πρακτική των φοιτητριών/ών του τμήματος Ιχθυολογίας Π.Θ. δεν θα πληρωθεί όπως προέβλεπε η σύμβαση, δηλαδή στο τέλος του διμήνου, αλλά μετά την ολοκλήρωση και του επόμενου διμήνου πρακτικής το ερχόμενο καλοκαίρι (η πρακτική άσκηση χωρίζεται σε δύο δίμηνα σε δύο συνεχόμενα καλοκαίρια), και μάλιστα με περικοπή του αρχικού ποσού  για το δεύτερο δίμηνο κατά 64%. (Πιο αναλυτικά για την υπόθεση αναφέρει προηγούμενή μας ανακοίνωση: Απλήρωτη Πρακτική Άσκηση, προθάλαμος για τον εργασιακό μεσαίωνα). Στα πλαίσια αυτά αποφασίσαμε να κινητοποιηθούμε καλώντας στη συνέλευση του τμήματος Ιχθυολογίας (στη συνέχεια δημιουργήθηκε η Πρωτοβουλία φοιτητών/ριών του τμήματος Ιχθυολογίας στην οποία συμμετείχαμε), προκειμένου να διεκδικηθεί το αυτονόητο δικαίωμα μας στην πληρωμή της πρακτικής μέσα από αντιιεραρχικές και ακηδεμόνευτες διαδικασίες από την βάση, χωρίς ανάθεση σε επίδοξους σωτήρες, αυθεντίες και φοιτητικές παρατάξεις.

Μετά το Πάσχα με mail το Π.Θ. ενημέρωσε πως η πρακτική πληρώθηκε κανονικά για το πρώτο δίμηνο της πρακτικής, που είχε ολοκληρωθεί το περασμένο καλοκαίρι, με την υποσημείωση πως για τις επόμενες χρονιές θα ισχύσει η αρχική απόφαση του υπουργείου, δηλαδή πληρωμή μετά το πέρας των δύο διμήνων και με 64% μείωση.

Την στιγμή που το Π.Θ. λειτουργεί ως κερδοφόρα αναπτυξιακή εταιρεία που εσοδεύει από συνεχή επιδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα, κρατικές επιχορηγήσεις και μνημόνια συνεργασίας, καθηγητές και διοικητικοί υπάλληλοι του Π.Θ. μας λέγανε ως δικαιολογία πως το κράτος δεν έχει χρήματα για να πληρωθεί η πρακτική μας. Κράτος και πανεπιστήμιο αγωνιούσαν να πείσουν πως η πληρωμή της πρακτικής θα γίνει με τους νέους αυθαίρετους όρους τους,  έχοντας ως δεδομένη μια γενική νηνεμία που επικρατεί σε επίπεδο οργανωμένων συλλογικών διεκδικήσεων σε σχολές, χώρους δουλειάς κλπ. Εκτίμησή μας είναι πως το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά το σύνολο των φοιτητών/ριών του Π.Θ. και προκειμένου να αποφευχθεί μια κλιμάκωση του αγώνα διεκδίκησης από πλευράς μας, τελικά έσπευσαν να “αλλάξουν γνώμη” και να ικανοποιήσουν το αίτημα μας.

Πρόκειται για μια μικρή νίκη της Πρωτοβουλίας φοιτητών/ριών του τμήματος Ιχθυολογίας, αλλά ταυτόχρονα κράτος και πανεπιστήμιο εξαγοράζουν χρόνο ώστε να μπορούν να βολιδοσκοπήσουν τα όρια της ανοχής μας και να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα σχέδιά τους πάνω στις πλάτες μας.

Ο αγώνας δεν κερδήθηκε. Τίποτα δεν τελείωσε. Αυτή η μικρή νίκη αποδεικνύει το γεγονός πως η εξωθεσμική και οριζόντια συλλογικοποίηση, ακηδεμόνευτα και χωρίς “πεφωτισμένες πρωτοπορίες”, είναι ο μόνος δρόμος για την αποτελεσματική διεκδίκηση των αναγκών μας. Όσο κράτος και πανεπιστήμιο εξαγοράζουν χρόνο εναντίον μας, εμείς εκτιμούμε ότι συνεχίζει να υπάρχει η αναγκαιότητα της οργάνωσης του αγώνα από τη βάση για να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας.

Καμιά Ανοχή σε όσους παίζουν με τις σπουδές μας, για να διεκδικήσουμε το πανεπιστήμιο των αναγκών μας.

Ανθός – Ελευθεριακό Φοιτητικό Σχήμα

Πηγή : http://anthoscollect.wordpress.com/2018/05/06/mikres-nikes-megala-vimata/