13 Ιούνη – Κάλεσμα για την Π. στο Εφετείο Ναυπλίου (απο BRA-STARDS, φεμινιστική γυναικεία ομάδα)

Τον Ιούνιο του 2017, η 22χρονη Π. και η 17χρονη φίλη της δέχτηκαν επίθεση σε κεντρικό σημείο της Κορίνθου απο έναν 46χρονο άντρα, ο οποίος δεν αρκέστηκε στο να ξεστομίζει απειλές αλλα κατευθυνόμενος προς αυτές, κατέληξε να ακουμπάει τη μια εκ των δύο στο στήθος και στην άλλη να τραβάει τα μαλλιά. Η Π. χρησιμοποίησε το μαχαίρι που έφερε για αυτοπροστασία. Ο άντρας μετά απο κάποιες μέρες κατέληξε, με αποτέλεσμα οι δύο κοπέλες να προφυλακιστούν και η Π. να αντιμετωπίζει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, οπλοχρησία και η 17χρονη φίλη της, συνέργεια.

Το δικαστήριο έκρινε την Π. ένοχη με ποινή φυλάκισης 15 χρόνων και 14 μηνών. Αρκετές φορές, έχουμε πιάσει τις εαυτές μας να προσπαθούμε να βρούμε ποιός είναι ο καταλληλότερος τρόπος για να υπάρχουμε εκεί έξω, χωρίς να κινδυνεύουμε. Και όταν κάποιες απο μάς επιλέγουμε να κουβαλήσουμε απο ένα πέπερ σπρέι, μέχρι το οτιδήποτε μας παρέχει μια ασφάλεια, ανησυχούμε για το τι θα γίνει σε περίπτωση που μας πιάσει κάποιος μπάτσος για εξακρίβωση ή γίνει το “κακό”.

Τα ελληνικά δικαστήρια ξέρουν. Ξέρουν να καταδικάζουν γυναίκες σε εξοντωτικές ποινές σε περιπτώσεις που αντέδρασαν για να προστατεύσουν το σώμα τους. Ξέρουν και να τιμωρούν γυναίκες, όταν αθωώνουν τους βιαστές τους επειδή εκείνες δεν αντέδρασαν όπως “έπρεπε”, αφού αρχικά υποβληθούν σε μια ανάκριση του πρότερου βίου τους. Τα ελληνικά δικαστήρια ξέρουν επίσης πολύ καλά και δεν ντρέπονται να μας υπενθυμίζουν με τις αποφάσεις τους, οτι η θέση μας στην ελληνική κοινωνία θα συνεχίσει να είναι έμφυλα υποτιμημένη (λαμβάνοντας υπόψη πάντοτε την ταξική και εθνοτική μας προέλευση), όπως κι αν πράξουμε…

Για εμάς οι ζωές μας έχουν σημασία και θα τις υπερασπιζόμαστε με όποιο μέσο θεωρεί το καθέν@ μας κατάλληλο. Στεκόμαστε δίπλα η μια στην άλλη, αλληλοστηριζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τη καθημερινή σεξιστική βία που βιώνουμε και διεκδικούμε νόμιμη αυτοάμυνα για τα σώματά μας.

Στις 13 Ιούνη στις 9:00 στο Εφετείο Ναυπλίου εκδικάζεται η υπ΄θεση της Π. για μείωση της ποινής. Στεκόμαστε αλληλέγγυες και στηρίζουμε την Π. και την καθεμιά μας με την παρουσία μας εκεί.

BRA-STARDS  φεμινιστική γυνακεία ομάδα

Πηγή αναδημοσίευσης : https://brastards.blogspot.com/