Ο Βακάκης (Mr. Jumbo) πενθεί απολύοντας.

Ούτε 2 μέρες δεν έχουν περάσει από το τραγικό δυστύχημα στην εθνική οδό όπου με υπαιτιότητα του γιου του Βακάκη έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι. Ενώ η “μεγάλη οικογένεια του Jumbo”, οι εργαζόμενοι και σύσσωμη η κοινή γνώμη βρίσκονται σε κατάσταση “σοκ”, κανείς δε δείχνει να σοκάρεται από τις αλλεπάλληλες απολύσεις εργαζομένων στα Jumbo. Έτσι λοιπόν σήμερα (28/2/17) απολύθηκαν τουλάχιστον ακόμη 5 εργαζόμενοι, που στην πλειοψηφία τους μετρούσαν πάνω από 10 χρόνια στην εταιρία.

Είναι γνωστό πως τα Jumbo εδώ και χρόνια επιφυλάσσουν τις χειρότερες εργασιακές συνθήκες για τους εργαζόμενους που έχουν την “τύχη” να δουλέψουν στα μαγαζιά τους. Εξαντλητική εντατικοποίηση μέχρι το βαθμό της υπερκόπωσης, απειλές, κομμένα ρεπό χωρίς να δηλωθούν, ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας συνθέτουν την καθημερινή εργασιακή εμπειρία στη γαλέρα του Jumbo, που σήμερα καυχιέται πως είναι από τις λίγες εταιρίες με θετικό πρόσημο μέσα στην οικονομική κρίση.

Σε αυτό βοηθούν όλοι : απο την πυροσβεστική που κάνει τα στραβά μάτια στις αμπαρωμένες πόρτες-εξόδους κινδύνου, μέχρι την σχεδόν ανύπαρκτη επιθεώρηση εργασίας που όταν πηγαίνει για έλεγχο στα καταστήματα, πέφτει σύρμα απο τους ίδιους τους χρηματιζόμενους επιθεωρητές “ερχόμαστε” και εργαζόμενοι που εκείνη την ημέρα έχουν κανονικά ρεπό, “εξαφανίζονται”.

Ο Απόστολος Βακάκης, πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της εταιρίας, δε διστάζει να γίνεται χυδαίος και να βρίζει τους εργαζόμενους καταπατώντας την αξιοπρέπειά τους. Παράλληλα απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη παραγωγικότητα, με αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι να υποφέρουν απο μυοσκελετικά προβλήματα λόγω της έντονης σωματικής καταπόνησης. Έχει όμως ήδη εξασφαλίσει τη σιωπή τους, μέσω του φόβου της απόλυσης, αφού δεκάδες εργαζόμενοι των Jumbo έχουν απολυθεί μέσα στους τελευταίους 2 μήνες.

Σωματείο εργαζομένων στα Jumbo όχι μόνο δεν υπάρχει, αλλά κάθε απόπειρα δημιουργίας του έχει απαγορευτεί από τον ίδιο τον Βακάκη. Έχει επιστρατεύσει μεγάλο αριθμό ρουφιάνων μέσα στα καταστήματα, ώστε να αποτρέπει κάθε κίνηση των εργαζομένων να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, ενώ όσες προσπάθειες έγιναν προς αυτή την κατεύθυνση απέτυχαν γιατί οι εργαζόμενοι απολύθηκαν. Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε πως όποιος εργαζόμενος έχει απουσιάσει ημέρα γενικής απεργίας (κηρυγμένης από τη ΓΣΕΕ) απολύεται ή δέχεται δυσμενή μετάθεση.

Έτσι λοιπόν ο κ. Βακάκης κάνοντας πράξη το σλόγκαν του “στην εταιρία δεν χωράνε συναισθηματισμοί”τίμησε τη μνήμη του γιου του προτού ακόμα τον κηδέψει, με 5 απολύσεις. Μήπως πρέπει όλοι να βάλουμε ένα χεράκι ώστε να σταματήσει ο φόβος μέσα στο κάτεργο του Jumbo;

εργαζόμενοι στα jumbo

πηγή : https://athens.indymedia.org/post/1569893/