25 Μάη 2017 / Εκδήλωση – συζήτηση του ελευθεριακού φοιτητικού σχήματος “Ανθός” : Ο σεξισμός στο πανεπιστήμιο.

Από τα πρώτα χρόνια της οικογενειακής εκπαίδευσης και πειθάρχησης τα παιδιά εμπεδώνουν τους έμφυλους ρόλους και διακρίσεις. Περνώντας στην φάση της δημόσιας ή ιδιωτικής εκπαίδευσης τα παιδιά συνεχίζουν να αφομοιώνουν σταδιακά και μεθοδευμένα τα ίδια σεξιστικά πρότυπα μέσα από την επιμελώς καλλιεργημένη αναπαραγωγή της πατριαρχικής αφήγησης που διαπνέει κάθε κοινωνική δομή. Από το σχολείο ήδη εμφανίζεται η αυθεντία του καθηγητή αλλά στο πανεπιστήμιο γίνεται ακόμη πιο έντονο. Από τα πρώτα μαθήματα είναι φανερό πως ο καθηγητής έχει παραπάνω προνόμια από όσα φανταζόσουν και σε κάθε επίπεδο. Και αυτοί που εκμεταλλεύονται την εξουσία τους ως προνόμιο αποτελούν πλειοψηφία. Καλλιεργείται ασυνείδητα και μεθοδευμένα η ανοχή στην στάση και συμπεριφορά του καθηγητή σε ένα σκεπτικό που υποδεικνύει ως συμβουλή “μην του πας κόντρα γιατί θα χρωστάς το μάθημα για πάντα και δεν θα πάρεις ποτέ πτυχίο”. Έτσι τα σεξιστικά σχόλια και αστεία εντός του μαθήματος που αναπαράγουν τόσο τις έμφυλες διακρίσεις όσο και την κουλτούρα του βιασμού, την ομοφοβία, την τρανσφοβία, τον μισογυνισμό, όπως και πολλές ακόμη μορφές ρατσισμού, μένουν αναπάντητα ενώ παράλληλα κερδίζουν σε προπαγάνδα εναντίον μας. Σε περιστατικά καταγγελίας περιστατικών σεξιστικών επιθέσεων από μάτσο καθηγητές, πρώτα στοχοποιείται το άτομο που καταγγέλει το βίωμα του, ενώ ο καθηγητής λόγω θέσης μένει σε ένα ανομολόγητο απυρόβλητο σε επίπεδο πανεπιστημίου τόσο από ακαδημαϊκούς όσο και από φοιτητ.ρι.ες.

Τα σεξιστικά πρότυπα δεν λείπουν από την εσωτερική ιεραρχία των φοιτητικών παρατάξεων με τον μάτσο φοιτητή να “πρωτοστατεί” παράλληλα με ένα συγκεκριμένο απαιτούμενο πρότυπο εμφάνισης της φοιτήτριας που συμμετέχει ως μέλος. Στην συνέχεια του πανεπιστημίου ή και παράλληλα συναντάμε το μάτσο αφεντικό. Άντρας που πλέον έχει δεδομένο το αντρικό του προνόμιο ταυτόχρονα με την εργασιακή καταπίεση και εκμετάλευση που μπορεί να ασκεί από την τάξική του θέση. Είναι τα αφεντικά που ζητούν εμφανίσιμες σερβιτόρες, που χαλβαδιάζουν τις εργαζόμενες, που κάνουν σεξιστικά σχόλια εις βάρος τους ή εις βάρος άλλων γυναικών απαιτώντας έμμεσα η εργαζόμενη να γελάσει ή γενικά να συμφωνήσει μαζί του στα μισογύνικα σχόλια, που απλώνει το ξερό του και ξέρει πως η γυναίκα έχει δυο επιλογές: να υποκύψει ή να παραιτηθεί από μια δουλειά που ενδεχομένως έχει μεγάλη ανάγκη.

Οι απολογητ.ρι.ες της κουλτούρας του βιασμού, μάτσο, ομοφοβικά, τρανσφοβικά άτομα καθώς και συλλογικότητες που δίνουν άσυλο σε σεξιστικές και κυριαρχικές συμπεριφορές είναι ανεπιθύμητα.

Στεκόμαστε εχθρικά απέναντι σε κάθε μορφής σεξιστικές, ρατσιστικές και φασιστικές αντιλήψεις και πρακτικές, σε κάθε μορφής καταπίεση, κυριαρχικές και εξουσιαστικές λογικές, από την πατριαρχική οικογένεια, την αυθεντία του καθηγητή μέχρι το μάτσο αφεντικό, στην τρανσφοβία, στην ομοφοβία και τον τρανσμισογυνισμό, στην ματσίλα και στην κουλτούρα του βιασμού, ενάντια στην κυριαρχία και την πατριαρχία.

Πέμπτη 25 Μάη στις 18:00′. Η εκδήλωση λόγω καιρού θα γίνει σε αίθουσα της Αρχιτεκτονικής στο ισόγειο.

Πηγή : https://anthoscollect.blogspot.gr/

Στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργήσει το Ελευθεριακό κινητό βιβλιοπωλείο της συλλογικότητας.