Ούτε μία λιγότερη ! Για να μην υπάρξουν άλλες νεκρές γυναίκες, ας εξαλείψουμε την πατριαρχία και ό,τι την διαιωνίζει.(απο την Φεμινιστική δικτύωση για το δικαίωμα στην αυτοάμυνα)

Στις 17/12/2017, η ΕΧ, 49 ετών, η ΒΧ, 70 ετών και η ΜΖ 3 ετών, πέφτουν νεκρές μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Τρεις γενιές γυναικών νεκρές από το χέρι ενός άντρα: του πατέρα, του σύζυγου, του γαμπρού, του αστυνομικού. Τα ΜΜΕ μιλάνε πάλι για «μεμονωμένο περιστατικό» και «οικογενειακή τραγωδία» . Χαρακτηρίζουν το δράστη «τέρας» και «ψυχικά διαταραγμένο» . Η πραγματικότητα όμως, είναι άλλη: οι γυναικοκτονίες αποτελούν πανδημικό φαινόμενο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η κύρια αιτία θανάτου διεθνώς των γυναικών ηλικίας 16-44, είναι η δολοφονία τους από κάποιο οικείο πρόσωπο. Η ευκολία με την οποία τα ΜΜΕ, η αστυνομία αλλά κι εμείς οι ίδιοι μιλάμε για «τρελούς» αποσιωπά τις πραγματικές αιτίες πίσω από τους βιασμούς και τις γυναικοκτονίες. Η βία που δεχόμαστε ως γυναίκες καθημερινά δεν είναι αποτέλεσμα μιας κακής στιγμής, ούτε ασκείται από συγκεκριμένες ομάδες αντρών. Είναι η βία της πατριαρχίας, μια βία που διαπερνά όλα τα κοινωνικά στρώματα και όλους του χώρους που ζούμε: βία στο σπίτι, βία στην πλατεία, βία στην εργασίας μας. Κάθε πράξη βίας ενάντιον μας στρώνει το έδαφος για εγκλήματα πάνω στα σώματα μας και η ακραία μορφή αυτής της βίας είναι η γυναικοκτονία. Το Κράτος, η εκάστοτε κυβέρνηση αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας αδιαφορούν πλήρως για τις συνθήκες ζωής των γυναικών και συνεχίζουν να αφήνουν αυτό το έδαφος να μεγαλώνει με αποτέλεσμα στο τέλος να μας τρώει.

Μέσα σε όλο αυτό πλαίσιο που ζουν οι κοινωνίες, οι άντρες ως μέρος αυτών, κάθε μέρα της ζωής τους εκπαιδεύονται να είναι κακοποιητικοί απέναντι στις γυναίκες: να υποτιμούν, να θυματοποιούν, να αντικειμενοποιούν, ακόμα και να μισούν. Γίνονται συχνά επιθετικοί σε διάφορες μορφές κοινωνικών σχέσεων: ως πατεράδες, σύζυγοι, καθηγητές, προπονητές, γιατροί, αστυνομικοί. Τα κρούσματα επιθέσεων κάτω από αυτές τις ιδιότητες -σε μικρή ή μεγάλη κλίμακα- είναι αρκετά συχνά γι’ αυτό και τα τονίζουμε.

Εμείς ως γυναίκες, κόντρα σε ότι ακούγεται σχετικά με τις δολοφονίες μας, λέμε ότι: Το χέρι και το όπλο του αστυνομικού Χ.Ζ το σήκωσε ο μισογυνισμός και η αστυνομική βία. Και του το επέτρεψε η ανοχή από την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας. Δεν δεχόμαστε να ακούμε άλλες δικαιολογίες για τα μισογύνικα εγκλήματα. Δεν δεχόμαστε άλλο τη σεξιστική βία σε κάθε της μορφή, στο δρόμο, στο σπίτι, στη δουλειά. Πόσο μάλλον όταν φτάνει στο σημείο να μας σκοτώσει. Δεν προκαλούμε αυτήν την βία! Θέλουμε να ζούμε ελεύθερες όπου και όπως θέλουμε!

Καλούμε όλες τις γυναίκες, όλους τους ανθρώπους που δέχονται σεξιστική βία, κάθε συλλογικότητα αλλά και κάθε άνθρωπο που θεωρεί ότι στέκεται δίπλα στις γυναίκες απέναντι στον μισογυνισμό σε συγκέντρωση στους Αγίους Αναργύρους το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου και ώρα 12.00 το μεσημέρι να φωνάξουμε μαζί: Ούτε μία λιγότερη!

Φεμινιστική δικτύωση για το δικαίωμα στην αυτοάμυνα

Πηγή αναδημοσίευσης.